Калкулатор за ИТМ (BMI) и ИФМ (FFMI)

 

За целите на медицината и диетологията от години се е наложил Индексът на Телесната Маса (Body Mass Index, или съкратено BMI на английски), но той търпи редица критики и не е много показателен при трениращите.

За фитнес цели много по-удачен е Индексът на Функционалното Тегло (Fat Free Mass Index – FFMI на английски), който дава много по-точна представа за композицията на тялото, и то не само при трениращите.

Следващият калкулатор пресмята ИТМ, ИФМ и коригирания спрямо височината ИФМ.

Как да си разтълкуваме резултатите?

 

ИТМ / Група

под 18,5 поднормено тегло

18,5-25 нормално тегло

25-30 наднормено тегло

над 30 затлъстяване

 

ИФМ (мъже) / Група

16-17 под средното ниво

18-19 средно ниво

20-21 над средното ниво

22 отлично

23-25 супер физика

26-27 подозрително, но възможно и без стероиди

28-30 изключително малък шанс да е постигнато натурално

 

ИФМ (жени) / Група

13 слабо развита мускулатура

15 средно ниво мускулатура

17 подчертано мускулеста

>22 трудно достижимо натурално


По какви формули се пресмятат?

Индексът на Телесната Маса (Body Mass Index, или съкратено BMI на английски) се пресмята по формулата

ИТМ = тегло / височина²,

където теглото е в килограми, а височината – в метри.

Индексът на Функционалното Тегло (Fat Free Mass Index – FFMI на английски) се изчислява като разделим теглото без мазнините на квадрата от ръста:

ИФМ = тегло без мазнини  / височина²,

където теглото е в килограми, а височината – в метри.

Коригираният спрямо височината ИФМ се пресмята от:

ИФМ к = ИФМ+6.1*(1.8-височина/100),

където височината е в метри.

Повече информация за измерванията

Повече информация за ИФМ и ИТМ ще намериш в тази статия, а записването за фитнес измерване, където ще научиш своя процент телесни мазнини и red drugi фитнес показателi може да направиш с тази форма.

3 Коментари

  • Вики
    Здравейте,в една аптека в града има апарат които мери тегло,височина и индекс мазнини.Тегля се на него по веднъж всяко лято.Та според последната бележка която принтира (ръстът ми е завишен) сметнах че съм 19.2 коригиран индекс,а от две години качих две кила и ги усещам-като се наведи сланинките на корема ми притискат неприятно.До София не мога да дойда,дали ако се премеря няколко пъти на този апарат ще даде по точни стойности?
    • Юли
      Краткият отговор е "Да, ще даде по-точни стойности", но със следното уточнение: Има три вида грешки - груби, систематични и случайни. Груба грешка е неправилно използване на измервателният уред или погрешно отчитане на резултата. Например стъпвам на кантар, който мери в паунди, аз си мисля, че е в колограми, и си казвам, че съм дебелак. Систематична грешка е грешката на конкретния измервателен уред, защото никой уред не е абсолютно съвършен. Т.е. и този измервателен уред в твоя град допуска някаква систематична грешка. Случайна грешка е тази, която се получава дори при идеални условия. Ако твоят уред мери с много голяма прецизност и се качиш няолко пъти подред, то пак ще се получат различни резултати. Теоретично при безкрайно много измервания случайните грешки се компенсират и получаваш максимално точен резултат. Следователно ако се измериш няколко пъти на твоя уред и си сметнеш средното по някоя формула, то ще получиш по-точен резултат. Но той ще е по-точен за твоя уред, а дали това е най-точният за теб резултат може да каже само дисекция. За повече инфо виж статията ми как се мерят телесни мазнини.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!