Сурови топчонбони

 • Порции
  20
 • Сложност
  Лесно
 • Подготовка
  5 минути
 • Готвене
  5 минути

Продукти

 • фурми: 80 гр
 • сусамов тахан: 2 с.л. (около 50 гр)
 • овесени трици: 4 с.л. (около 80 гр)
 • орехи: 50 гр
 • лешници: 50 гр
 • кашу: 50 гр
 • какао: 50 гр
 • аромат ром: 1 ампула

Хранителна стойност

 • Калории
  86
 • Протеин
  2.5
 • Мазнини
  5.9
 • Въглехидрати
  7.2

 

Топчонбоните са идеален вариант за домашна и здравословна закуска за добър старт на деня.  Те са изключително вкусни, полезни и много бързи за приготвяне. Отнемат само 15 – 20 минутки. Освен това, всеки продукт в рецептата може да се замени и да си направите друг вид топчонбони, с наличните вкъщи продукти.

Вижте какво е необходимо за приготвянето на топчонбоните

 сурови топчонбони - необходимите продукти

Приготвянето на топчонбоните:

Първо почистваме фурмите от костилките. Изсипваме ядките в блендера и ги смиламе до ситни парченца. Добавяме фурмите, тахана, овесените трици, рома и част от какаото (другата част оставяме за овалване на готовите бонбони) и бъркаме, докато стане лепкава смес. От така получената смес оформяме бонбони с големина като топче за пинг понг или според вашето желание. Овалваме топчетата в какаото и оставяме в хладилника, за да се стегнат за няколко часа. Съхраняваме в кутия, в хладилник.

Да ви е сладко!

Както вече се досещате, следва традиционната картинна версия на горното:

 • Стъпкa 1

  Изчистили сме фурмите от техните костилки. Добавяме ядките и смиламе в блендера.
 • Стъпкa 2

  сурови топчонбони - добавяне на съставките в блендера
  Добавяме фурмите, които предварително сме почистили от техните костилки, тахана, овесените трици, рома и част от какаото - бъркаме, докато се получи лепкава смес.
 • Стъпкa 3

  оформените топчонбони
  От сместа оформяме топчонбоните, като ги овалваме в останалата част от какаото.
 • Стъпкa 4

  готовите топчонбони
  Оставяме топчонбоните да стегнат в хладилника, за няколко часа.
Съветите на Юли

Подходяща ли е рецептата за вашата диета и как да си я нагодите за вашия начин на хранене?

За какви цели е подходяща рецептата?

Отслабване
Релеф
Поддържане
Покачване на мускулна маса
Покачване на тегло
Зареждане/чийт хранене

За кои диети е подходяща рецептата?

Веган
Вегетарианска
Суровоядство
Безглутенова
Палео
Равномерно балансирана
Високомазнинна
Кетогенна
С малко мазнини
Нисък ден от въглехидратна ротация (нисковъглехидратна)
Среден ден от въглехидратна ротация
Висок ден от въглехидратна ротация (високовъглехидратна)
Нисък ден от калорийна ротация (нискокалорична)
Среден ден от калорийна ротация
Висок ден от калорийна ротация (висококалорична)

Защо използвам тази рецепта в работата ми с клиенти?

Суровите топчонбони са подходящи за всеки, който не ограничава до минимум единия от двата основни енергоносителя на тялото (мазнини и въглехидрати), за сметка на другия. И, разбира се, за всеки, който няма непоносимост към някоя от ядките или от другите съставки в рецептата. Рецептата не може да се използва при диета за отслабване, като не става нито за тези на високомазнинната нисковъглехидратна диета (има много въглехидрати), нито за тези на класическото НВД (има много мазнини и въглехидрати), нито и за някоя от хилядите други диети. При отслабване, а и при хранене за релеф, се стремим да имаме по-малко калории и поне едно от мазнини и въглехидрати, а тук те са в изобилие.

Все пак, понеже съм ларж, давам в умерени количества суровите топчонбони, особено на любителите на тахана, сладкото и ядките, но им смятам добре по колко точно топчонбона и им прецявам кога и с кои храни да ги комбинират. При покачаване на маса, особено при т.нар. bulk-ване, топчонбоните стават, но рядко ги слагам, тъй като от клиентите ми тези, които си падат по тахан, сладко и ядки, са жени.

Аз лично много си падам по суровите топчонбони за преди тренировка, като, разбира се, зависи и каква е тренировката, все пак.

За тези, които решат да се заиграят с макросите

Пак да почетвъртя – губи се вкусът, като се играе със стойностите на макросите. По-точно: вкусът се променя и може вместо вкуснотия да стане гадория. Играли сме си доста време, да налучкаме как най ни пасва на нас. Ако на вас не ви харесва в този вариант – оки, сменяйте, добавяйте… Може да пуснете в коментарите вашия вариант, да го видим 😉

Не забравяйте и факта, че в зависимост от използваните съставки, от грамажите им и от големината на топчонбоните ще имате различни стойности на калориите и макронутриентите. В случая са дадени сметнати за 20 броя направени по нашата рецепта, но ако вие тръгнете да правите депутатски топчонбони и ви излязат само 2 вместо 20, то е ясно, че съдържанието ще е друго. Или пък да направите топчонбони с размери на грахово зърно и да тръгнете да търсите принцеси 😉

Как да се модифицират макросите на рецептата?

 • Ако искате повече протеин от ястието:

  Може да се добави нискомаслен млечен продукт - извара, котидж..., или протеин на прах. Обаче се разваля вкусът, пробвали сме много варианти и с млечните, и с протеин на прах. При вторите или вкусът се омешва с този на топчонбоните, или пък с неовкусения протеин почва да идва много млечен вкус. В нас не ги ядем така, на някои приятели им харесва. Пробвайте и вижте за вас как е.

 • Ако искате повече мазнини от ястието:

  Увеличете количеството на мазните ядки (орехите, лешниците и кашуто). Аз препоръчвам да са на орехите, но всеки си има вкус. Може да добавите и бадемки, пак става прилично.

 • Ако искате по-малко мазнини от ястието:

  Намалете горепосочените ядки.

 • Ако искате повече въглехидрати от ястието:

  Няма смисъл да се чудите как да го направите с топчонбоните, а си ги добавете към другите ястия. Мед или различните видове захар убиват вкуса, повече кашу пак е вариант, но отново разваля удоволствието на небцето. Повече трици пък го правят по-тричаво. Аве, все проблеми с тия въглехидрати, знаете, че напоследък даже ги изкараха новия Дявол :)

 • Ако искате по-малко въглехидрати от ястието:

  Намалете фурмите, кашуто и/или триците.

Ако имаш нужда от помощ

😤 Писна ти да се нагаждаш по готовите диети и програми, които явно не работят за теб?

🔎 Търсиш някой от най-добрите да ти изготви индивидуален режим и да работи лично с теб?

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!