Бристолската ска̀ла

 

Дълго време се чудех как да похвана темата така, че читателите ми да не си загубят апетита. Нали се сещаш, че ако всички хора спрат да ядат – аз няма к’во да работя после 🙂

И докато доста емоционално размишлявах как да напиша тази статия, една мисъл направо мъ удари в имоциити – най-добре е да подходя емоДЖионално и да разведря сериозността на статията с усмихнати emoji-та и хумор.

Битката за тоалетната хартия

Миналия март пуснах в социалките подсказка, че пиша много важна статия за аките, която е добре всеки да прочете. Орди верни мои читатели-последователи се юрнаха да купуват тоалетна хартия. За съжаление това съвпадна точно с голямата ескалация покрай коронавируса и по политически причини изкупуването на тоалетната хартия беше приписано на първия локдаун.

Ето ти част от една величествена ода, за да си припомниш онова време:

Битката за тоалетната хартия

Бури подир бури! Рояк след рояк!
Народът се бута в Кауфланд пак,
тоалетната хартия свършва веч,
а заветний стелаж е толко далеч!
Един граби хартия като луд,
някой го удри със свински бут,
друг му отвръща с палка салам,
настава бой с революционен плам!

Автор : Петър Донкин

Освен това много вярващи в теорията на конспирациите казват, че първоначално известното кафяво емоджи е било шоколадов сладолед, но с включване на 5 ЖИ-то му се е променило ДНК-то и то се е превърнало в…сещаш се 🙂

Ок, посмяхме се, хайде сега сериозната част!

Бристолската ска̀ла е инструмент използван в клиничната практика и научните изследвания за класификация на изпражненията1). Тя носи името си от английския град Бристол, където през 1997 г група лекари я създават.

By Cabot Health, Bristol Stool Chart – http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/46082.pdf, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41761316

Когато искаме да определим от кой тип е дадената проба използваме визуалното сравнение на взетия мат’риал със зададените образци в ска̀лата.

1-ви и 2-ри тип са твърди, труднопреминаващи и, обикновено ги свързваме със запека. Те могат да доведат със себе си проблеми с изхождането и хемороиди.

Тип 3 и 4 са „нормалните“, но повече за какво точно е нормално ще говорим след малко.

5-тият тип обикновено свързваме с липсата на достатъчно фибри в храната.

Обратното на запечените 1 и 2, типове 6 и 7 със съответно по-лека и по-тежка форма на диария.

Кое е нормално?

Нещата зависят от много фактори, сред които какво ядем (на каква диета сме, колко фибри приемаме и т.н.), съня ни, нивата ни на стрес, тренировките ни (то и те са си стрес реално) и т.н.

Демек нормално е при различните хора да флуктуира “нормалния” им вид и спрямо другите хора, и спрямо собственото “нормално”.

Знам, знам, егати ненормалното обяснение направих 🙂

Ето пояснения – нормално е един човек да има тип 4, а на друг да са тип 3.

Нормално е да се променят собствените ни от тип 3 на тип 6 примерно – яли сме някаква странна храна.

Нормално е като пътуваме да започнем да ходим по-трудно и по-рядко до тоалетна. Единствено в една книга на Стивън Кинг пишеше за един, който е бил в затвора. И после като излязъл винаги в часа, в който ги пускали в затвора до тоалетна, изведнъж му се прихождало много яко и се втурвал към тоалетната.

Демек не се притеснявай, ако има промяна спрямо предходната седмица. Промяна спрямо нормалното ни състояние е нещо нормално.

Не е ок голяма промяна без да имаме някаква ясна причина за това. Например изведнъж диария, а не сме изяли/изпили нищо различно последните дни. Или правим си диетката, не ѝ кръшкаме (да, има и такива хора!) и изведнъж от 2 пъти на ден започваме да ходим 2 пъти на седмица и това остава така в продължение на седмици.

Нормално ходенето до тоалетна не бива да съдържа непреработена храна (ок, царевица може), да е съпроводено с кръвоизлив или да е болезнено. Ок, тук-там може да се получи такова нещо. И това е нормално.

Но зачести ли някой от горните три фактора (болезнено, кръвоизливи или непреработена храна), то е добре да потърсим личния лекар за съвет или да ни насочи към специалист.

Нормално е като усетим позивни да можем да устискаме не само няколко минути, но дори и над час. Разбира се, не е добре да стискаме. Нито аките, нито пиките.

Но…life happens, не винаги можем веднага да идем до тоалетна. Да не говорим как понякога тоалетните са такива, че по-добре да изчакаме 🙁

След малко ще ти кажа за едно подходящо приложение, в което се чекваш къде ходи да правиш акита 🙂

А каква честота е нормална? Добър ориентир е “Поне веднъж дневно”. Разбира се, тук важи приказката “Колкото по-бързо си пълниш кофата за боклук, толкова по-често си изхвърляш боклука”. Демек зависи и колко като количество и какво като храна ядем.

При повече фибри (зеленчуци, плодове, бобови,…) е нормално да се пълним повече и да ходим по-често.

При диети с малко фибри (кето и карнивор диетите особено), може да се окаже и да ходим по-рядко от веднъж на ден. Но, като цяло, ходим ли по-рядко от веднъж на ден може би е добре да обърнем повече внимание на въпроса.

И, да си дойдем на думата за бристолската схема: групи 3 и 4 са нормални в общия случай.

Не знам как им ги обясняват на веганите, но на другите обикновено им се казва: “Aко имаш ако като наденичка или змия – добре си!” 😀

Акито може да говори

В „Емоджи: филмът“ емоджито на акито е озвучено от гостувалия вече в сайта ми Патрик Стюарт. Може да видиш участието му в корицата на статията „Протеините химия ли са?„.

Но освен във филмите, акитата говорят и в реалния живот. Ето какво се опитват да ни кажат:

Микробиомът ти май не е в отлично състояние

Чревният баланс е от изключителна важност за здравето ни. Тепърва има да откриваме нови и нови тайни, които много малки добри и лоши микроорганизми в червата ни крият.

Храненето (диетата) ти май не е много ок за теб

Ако не можеш да се похвалиш с редовни тип 3 или 4, то трябва да обърнеш внимание на фибрите в режима ти.

Освен това преразгледай и колко и какви преработени храни консумираш.

Както и дали нямаш някоя хранителна непоносимост.

Хидратираш ли се достатъчно?

Понякога може да си ок с фибрите, но да не пиеш достатъчно вода. Това също може да води до проблемните тип 1 и 2.

Храносмилателната ти система не работи както трябва

Ако всичко с нея е на 6, то значи акитата ти би трябвало да са тип 3 или 4.

Когато не са причините може да са много. Освен гореизброените диета и микробиом може да:

 • имаш недостиг на нутриенти
 • имунно заболяване
 • проблеми с хормоните
 • различни заболявания като болестта на Крон
 • проблеми с циркадните ритми

Разбира се, може би просто в момента си на дадени медикаменти, които водят до тази промяна. Например да приемаш антибиотици.

Стресът също може да ти идва повечко

Сигурно имаш наблюдения как забравяш да ядеш и апетитът ти се губи като те налегнат хиляди задачи на работата с краен срок до вчера.

Мозъкът и червата са свързани и неща като преумора, депресия, гняв, завист, мъка, проблеми със съня и либидото,…, могат да се отразят на работата на храносмилателната ти система и аките да ги издадат.

Тук е мястото да кажа, че тренировките също са стрес за организма. Да, има добър и лош стрес, без добрия няма да може да съществуваме, но когато предобрим добрия стрес и той стане лош – идват лошите неща.

Затова внимавай и по линия на претренирането, а не само да гледаш да не се преработиш 😉

Най-добрите сайтове и приложения

Aко си падаш по апликациите за здраве и фитнес, то сигурно няма да се учудиш като ти кажа, че има и такива за тракване на акитата.

Част от тях използват бристолската ска̀ла, като освен от кой тип ти е акито може да си логваш в колко часа е било, количеството му и, (ако това за количеството ти е леко гнусно прескочи това изречение!) – може да правиш снимки и да качваш в социалките. В интернет пространството е пълно с пускащи си снимки на храната преди да я изядат. Нищо чудно да има и такива видиоти, които пускат снимки на остатъка от храната си след преминаването ѝ през тях…

Освен това някои апп-ове ти предсказват кога имаш запек или диария, което направо умът ми не го побира как хората са го разбирали едно време преди да имат смартфони да им го казват…

А ако не издържаш да се похвалиш пред приятелите си колко много пътуваш и как къде ли не си по света оставяш акита, то има приложения и за теб: Places I’ve Pooped за iOS и Poop Map за Android 😀

Все пак приложенията си имат своите предимства – примерно младите мами могат да следят акитата на бебетата си и дори да изпратят снимка на лекаря, ако има нещо съмнително в тях.

Т.е. не си мисли, че щом се шегувам за споделянето на снимките в социалките съм крайно критичен към използването на апликации за акитата.

Не случайно хората, с които работя, имат опция да си добавят и нещата по Бристол:

Цитирани източници

Цитирани източници
1 M. R. Blake, J. M. Raker, K. Whelan, (Aug 2016), „Validity and reliability of the Bristol Stool Form Scale in healthy adults and patients with diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome“ (връзка)

2 Коментари

 • Влади
  Моят -- предполагам твърде частен -- опит: В продължение на години не разбирах защо често се озовавах на показание 1. Минах/тествах през различни хипотези -- твърде много протеин, твърде малко фибри, недостатъчно/неправилни бактерии... Преди 4 месеца в пореден опит да намеря решение си накупих няколко опаковки пробиотик различни български марки с идеята да ги пробвам по една по една. Първите 2 марки бяха по 10-14 таблетки (1 на ден по листовка) и не внесоха особена разлика. С третата (3 на ден по листовка) от тях нещата изведнъж потръгнаха и се озовах директно на 4. Това продължи 1-2 седмици безметежно, когато изведнъж се наруши. Прегледах наум какво съм ял и като смътна догадка се появи идеята, че изкуствените подсладители по някакъв начин обръщат колата. Потърсих в интернет -- някои текстове бяха съгласни, че изкуствените подсладители влияят зле на полезните бактерии За да тествам, отряазох всичко с изкуствени подсладители -- което си е доста зор с четенето на етикети Повечето нискокалорични вкусни протеинни кремчета, питиета и пудри са с изкуствени подсладители. Догадката се оказа вярна. Така с отрязани изкуствени подсладители вече трети месец карам все на същата марка пробиотик -- достатъчно е да вземам дори само 1 таблетка на ден (вместо препоръчваните в листовката 3)
  • Юли
   Браво, добре си се справил с трудната задача да откриеш и елиминираш виновника! Да, индивидуалният фактор е голяма сила при изкуствените овкусители. Жалко, че кето и подобните фенове не му обръщат внимание и набиват "разрешени" сладкиши с еритрол и т.н. и после много от тях се чудят защо така става...

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!