Как да задържим свалените килограми след отслабване

Знаеш ли кое е по-трудно от това да постигнеш желаните кила с диета?

Да ги задържиш после 😭

Да, точно така! Въпреки всичките лишения и глад мнозина успяват да се напънат и да издържат на диетата, с която са се захванали. И да стигнат желаните килограми.

Но послееее… После става ето това, което виждаш на приложения слайд от моята презентация „Свидетелства на прехода“:

Оказва се, че не е толкова голям проблем да отслабнеш 🤐

Големият проблем е задържането на свалените килограми след отслабване

Много усилия на учените са насочени именно в тая насока – да разберем защо е толкова трудно да се задържат свалените кила и как може да помогнем на отслабналите да не надебелеят отново.

В тази борба учените не са сами – ние, фитнес експертите, също воюваме на този фронт. Всеки от нас може да извади снимки на трансформации преди-след, но какво става известно време след „след“?

Не случайно най-добрите в сферата ни работим по изграждане на подходящите навици, а не просто да дадем диета, с която да се свалят кила. Че то за последното няма нужда от нас – в интернет е пълно с оскъдни диети…

Но да се върнем на учените – искам да те запозная с едно изследване, което хвърля повече светлина по въпроса със задържането на свалените кила.

И така:

Кои са най-добрите лайфхакове, които ни помагат да не надебелеем отново

Хората започват диета заради 5 различни причини: здравословни, да изглеждат по-добре, да се движат по-добре, да не са постоянно уморени и раздразнени, да дадат пример или поради срам от околните.

След като са отслабнали причините да поддържат постигнатото тегло се свеждат до 2: мотивацията от сравняването на снимките си преди-след и начинът, по който се чувстват като свалят килограмите.

Негативите от отслабването (да, винаги има недоволни!) също са 2: колко им струва да си сменят всички дрехи и увисването на кожата.

И, разбира се, най-важното – всичките 6 139 участника в проучването дават следните 2 лайфхака как да запазим сваленото тегло, вместо да се завъртим в йо-йо въртележката:

1. Проявата на упоритост при неминуемите спънки

и

2. Продължаване на следенето на храната в разумни рамки

Хайде накратко да им обърнем внимание

1. Проявата на упоритост при неминуемите спънки

Има една фраза на английски – „Life happens“. Е, нормално е да се случват различни неща, които да доведат до нарушаване на изградения начин на хранене. Дали това ще са празници, дали ще се разболеем, излезем в почивка или командировка – причините са много. Понякога говорим за едно хранене, друг път – за няколко дни, а дори и седмици.

В такива случаи най-важното е проявата на упоритост, т.е. вместо да се депресираме и т.н. просто да продължим напред все едно не сме прекъсвали начина си на хранене. Да, ок, може да сме качили някое кило за двете седмици ол инклузив, но после си се връщаме в ежедневието и както по принцип си се храним и си връщаме теглото, което сме поддържали.

Всички имаме такива моменти – къде по-къси, къде по-дълги. Къде по-чести, къде по-редки. Но тези, които успяваме да поддържаме свалените кила, знаем, че това не бива да ни разколебава. И просто си продължаваме по пътя.

Защото здравото и красиво тяло е пътуване, а не крайна дестинация.

По време на пътуването неминуемо ще се отклоняваш. Няма нищо. Просто се върни на пътя и продължи.
Юли

Между другото – това важи и за докато си на диета. Ако не си в последните седмици преди фитнес състезание – не е проблем да се отклониш от диетата. Просто си продължи по нея след това.

Вчера в седмичните проверки нямах човек, който да си е спазил стриктно диетата през изминалата седмица. Екскурзия от 4 дни в Италия, на моренце в Гърция, сватба, при роднините, рождени дни,…, всички имаха поводи да похапнат различно от зададеното.

Дали това значи, че всички са станали прасета?

📉 Не, напротив, даже имаше доста минусчета. 👍

2. Продължаване на следенето на храната в разумни рамки

Това съвсем не значи, че всеки ден до края на живота си трябва да си мериш всяка храна. И да смяташ. Или да въвеждаш в приложение, което да го прави вместо теб.

С времето се научаваш горе-долу коя храна какво ти носи, кое колко горе-долу тежи и по колко ти е ок да ядеш без да преяждаш, без да гладуваш и, разбира се, без да се дебелееш.

Затова и казвам „в разумни рамки“. Какви са за теб – зависи как се храниш към момента. Някои следят през седмицата какво ядат и уикенда са на волна програма. Други няколко пъти в месеца си следят по един-два дни какво ядат, за да видят дали не са се отклонили много. Трети – само като ядат нещо много екзотично.

По време на пътуването може да се загубиш. Затова периодично си проверявай накъде се движиш.
Юли

Между другото – има начини дори и без никога да сложиш храна на кантар пак да успееш да постигнеш и задържиш желаните килограми. Е, реално пак мериш, но не на кантар, а в обекти. Най-популярното е следенето на храната в длани протеин, палци мазнини, юмруци въглехидрати и шепи зеленчуци.

Вчера се заговорихме колко калории приемам и казах, че не знам. През 1998-ма година като се запознах с ексел вече бях спрял да си меря и смятам макросите и калориите.

Дали това значи, че съм прасе?

🦌 Не, напротив, най-много нещо с рога да съм, ама това вече зависи от жена ми 😁

Но всичко това вече са детайли, които можем да обсъдим друг път.

Важното е от всичко казано до тук да запомниш 2-те основни неща:

Като се отклониш – върни се в правия път и продължи напред. Когато се колебаеш – провери си нещата.

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!