Салатата добре, ама…трябва и да се яде!

 

Дойде пролетта, всичко се раззеленя и с чукащото на вратата лято много хора взеха да наблягат на салатите. Което, от една страна е хубаво, защото зеленчуците са важна част от правилното хранително уравнение.

От друга страна, обаче, от години забелязвам тенденцията да започнат да се ядат само салати, която всяка пролет логично се засилва. Хората са омазвали буквално и преносно положението с месеци и преди лятото се надяват с няколко дена на салати и плодове да оправят пораженията.

С „в зеленчуците има много витамини и минерали“ ядящите само салати се опитват да се успокояват, че всичко е наред. Някои даже споменават и множеството фибри, които има в салатите им. Да, супер!

Но…преди да стигнем до микронутриентите (витамини и минерали) имаме по-важната съставка на храната – макронутриентите (протеини, мазнини и въглехидрати). От салатите си набавяме малко въглехидрати, ако ги овкусим имат и прилично количество мазнини, но пак остава проблемът с протеините.

Прибавянето на няколко плода не оправя нещата. С плодовете просто приемаме още малко фибри и още много захар. Но пак липсват протеините и мазнините.

Какво да направим?

Добавяме каквото още ни е нужно в салатата или в останалата част от даденото хранене.

Вторият начин е ясен – ядем си салатката и после си хапваме основното, било то с гарнитурка или без. А предястие? Десерт? Да, може, стига да има нужда и да не прекалим.

Другият вариант е в салатата да няма само зеленчуци. Ето как:

  • може да добавим маслини, авокадо, зехтин, други видове олиа и да си набавим мазнини.
  • може да добавим сирене, моцарела, чедар и т.н. за да добавим и мазнини, и протеини. Същото нещо получаваме и като добавим яйца или по-мазни меса и риби – беконче, сьомга…
  • може да добавим немазни протеини, ако в храненето искаме да има малко мазнини или вече сме сложили мазнини в салатата. В случая добавяме късчета риба тон, пилешко, варени белтъци или пък слагаме котидж/извара.
  • може да добавим и още въглехидрати. Салатите стават много по-вкусни и питателни с подходящо подбрани храни с повечко въглехидрати като киноа, нахут и амарант например. Както и различните паста продукти, ако си ок с такива храни.
  • може да прибавим и плодове, ако имаме нужда в това хранене и от плодовата захар. Тази опция е за знаещите как да готвят и за нуждаещите се от това, което ще дадат плодовете.
И салатата може да е ядене ;)
И салатата може да е ядене 😉

Ако ти се чете повече може да погледнеш и:

За важността на протеините при отслабването

Накратко за трите макронутриента – протеини, мазнини и въглехидрати

Пример от практиката ми относно зеленчуците хранене ли са

А като решиш да си направиш по-питателна салата може да пробваш някоя от публикуваните на сайта рецепти:

Рецепта за салата с нахут и риба тон

Рецепта за салата от нахут и карфиол

Рецепта за салата от броколи и фусили

Рецепта за салата от броколи, бадеми и авокадо

Рецепта за салата от зърнени ядки със зеле и моркови

 

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!