Пирамиди, фараони…

 

Хеопсовата пирамида днес
Хеопсовата пирамида днес

Едно от Седемте чудеса на света е Хеопсовата пирамида. Тя е известна и като Голямата пирамида или Великата пирамида, но….не е известно как е била построена. Според Херодот построяването й отнема 30 години и е използван трудът на 100 000 роби. Друга теория пък твърди, че е построена от селяните по време на разлива на Нил между юли и ноември, когато не са могли да обработват земите си и през това време са използвани за построяването на пирамидата, като им се е плащало с храна за труда. Самата пирамида е съставена от над 2 300 000 каменни блока със средно тегло от по 2,5 тона. Което, според изчисленията, прави 6 милиона тона!

Всеки трениращ е слушал натякванията от хора, които, както казва Еню Рангелов, „Не са повдигнали и една кофа с вода през живота си“ затова, че мускулите му никаква работа не вършат и няма смисъл да тренира. Нека оставим слабоволевите да си пият бирата, ядат пържените картофки и философстват, а ние да се заемем да вдигаме. Все пак имаме да построяваме пирамида, и то не коя да е, а Великата!

Имаме да построяваме пирамида, и то не коя да е, а Великата!
Имаме да построяваме пирамида, и то не коя да е, а Великата!

Ето и каква е идеята: по време на тренировките повдигаме различни тежести, било то щанги, дъмбели, пудовки, гири, български торби, плочки на скрипеца… Затова просто пресмятаме колко килограма сме повдигнали и прибавяме към общия тонаж, повдигнат до момента.

За да бъдем по-близки до строителите на Пирамидата, няма да пресмятаме следните упражнения:

  • тези със собствено тегло, (набирания, кофи, лицеви опори…). Ако сме ги правили с допълнителна тежест, то смятаме, но само допълнителната тежест.
  • тези, които са били част от помощните действия на работниците – удари с чук, обръщане на гуми, бутане/дърпане на шейни, коли и т.н.
  • тези с много къса амплитуда, т.е. упражненията за прасец и предмишница.

За да не губите време в сметки сме направили скрипт, който да върши това вместо вас. Вие просто въвеждайте броя на сериите, повторенията и килограмите, които сте повдигнали, а скриптът ще изчислява тонажа на тренировката ви и ще го добавя автоматично към общия, към този на бригадата ви и към досегашния ви тонаж. Освен това ще извежда класирането на най-много повдигналите бригади и участници.

И така, регистрирайте се, изберете си към коя бригада сте и въвеждайте тренировките си.

Самото въвеждане е на принципа серии-повторения-повдигната тежест, като за удобство автоматично имате въведене единица на сериите. Така няма нужда да я пишете при загряващите, а я променяте само когато сте направили повече от една серия с дадена тежест.

А фараонът? Ами…фараонът на пирамидата ще наречем този, който е повдигнал най-много килограми при приключването на строежа.

В построяването на пирамидата вече участват:

Ето тук можете да следите докъде сме със строежа, както и, разбира се, да се включите към „строителите“ – направете го от тук.

Ако имате въпроси – задайте ги в коментарите.

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!