Намали мазнините с…огледало

 

Отслабваме когато изразходваме повече енергия, отколкото усвояваме от храната и напитките.

Това се постига като намалим приема на калории (с хранителен режим) и/или увеличим разхода на калории (с повече движение).

Калориите идват от протеини, мазнини, въглехидрати и алкохол, като най-калоричното от тях са мазнините. Именно затова много често избираме да намалим мазнините в храната и така да се отървем от излишните мазнини по снагата.

Разбира се, може дори да увеличим мазнините в храната и пак да отслабваме – ако намалим другите носещи калории (алкохол, въглехидрати и, на последно място, протеин). Върху това се основават принципите на високомазнинните диети – ВМ-НВД, кето, Аткинс, кетотариан и т.н.

В днешната фитринка искам да те светна как може да си помогнеш с намаляването на мазнините 😉

Хайде да видим…

Опитите на един Бушмен

Ако си от по-старата генерация веднага ще се сетиш за култовия филм от 80-те „Боговете сигурно са полудели“ 🙂

Но, не, в случая Бушмен не е човек от южноамериканското племе тръгнал да връща празна бутилка от Кока-кола, а фамилията на учен от Щатския Университет в Айова. Той, заедно със свои колеги, провеждат изследване1), как влияе храненето пред огледало върху избора на мазна храна.

Изследването се състои в 2 части:

  • в първата част на студенти се дават 3 вида крема сирена намазани върху багета. Едното сирене е обезмаслено, второто е полумаслено, а третото – пълномаслено. Едната група студенти опитват храната пред огледало, а другата – без огледало.
  • във втората част от изследването в супермаркет се предлага на посетителите да опитат 3 различни вида маргарин намазан върху филийка. Отново видовете са според маслеността – обезмаслен, полумаслен и пълномаслен маргарин. Щандът с мострите е поставен така, че половината хора да виждат отражението си в огледало, докато пробват намазаните с маргарин филийки, а другата половина – да не се гледат.

Done with Mirrors

Какви са резултатите от изследването?

И в двета части на изследването хората пред огледала са консумирали по-малко от пълномаслените продукти в сравнение с тези, които не са се оглеждали докато са яли крема сирене или маргарин.

При полу- и нискомаслените продукти не се наблюдава разлика в зависимост от присъствие или отсъствие на огледало.

След анализа на резултатите Бушмен си сложил огледало на хладилника. Запитан по-късно от журналисти още ли има огледало на хладилника си той отговорил утвърдително и добавил „То наистина работи!“.

Как ще ти помогне това?

Може да си помогнеш с диетата като си сложиш огледала на местата, където ядеш. Така ще се виждаш докато хапваш и този психологически трик ще ти помага да правиш по-добър избор какво да ядеш.

Разбира се, не забравяй хубавата българска поговорка „Бог помага, ама в кошара не вкарва“. Т.е. не разчитай, че като ядеш пред огледало се случва някаква магия и може да ометеш хладилника и шкафовете.

Магия или чиста наука?

Оглеждайки се в огледалото съсредоточаваме мислите си върху тялото си. Според психолозите получаваме дискомфорт когато мислим за себе си като човек хранещ се „здравословно“ и видим в огледалото как нагъваме „нездравословна“ храна. Този дискомфорт ни кара да положим услия да изравним представата ни с това, което виждаме. Т.е. да започнем да избираме по-„здравословна“ храна, за да може отражението ни да отговори на вътрешната ни представа.

Успехът с отслабването не свършва с избора на най-подходящата диета. Мнозина търсят да видят от коя диета са най-доволни хората и се мяткат на нея. В момента у нас е известна кето диетата, която маркетинг специалистите са „облекли“ с името на човек свалил килограми. Издадени са книги, има групи за взаимопомощ (и изхвърляне на неверниците), обикаля се от медия в медия… Някои хора са доволни, а при други не работи.

Защо? Едната причина е тази, с която започнах – калорийният баланс. Не е важно да ядеш само от списъка на разрешените храни, важното е да изгаряш повече отколкото изяждаш.

За да е успешна една диета са важни 3 неща:

https://www.facebook.com/yulisgym/posts/2808719679175723?__xts__[0]=68.ARBqSFMEJAlJEVRQSaNgXKGLhhQvQmyJp86gtpXc2GenTfavzGWGeZ6ygMVDzBA8WqlL_OJUfl3LpTmv60uHUEVgwL35NT0nOrir8WyLyu48jl-AysIYZKQRScfLiEohguXnect96A_nnLF1s2g8bLMfcQSiO3qBwVWIjbyFmLmjwH4uTMcya0Cm47oO6ymA41aDh6xkYQ_4oC2IjBEqm87pDwmu5lxf6xNRGuw63VW8PZ7rBN9EymCkx1qIGvQSftpJLUHmH9uOxL-W-Upm818haJAMsemwOptTibbgdO_jheinqlqnFZDaAg5j9OQgeRttw2iznCYzR-lqwxT9OpuviA&__tn__=-R

Именно във второто се крие тайната на огледалата докато ядем.

 

Цитирани източници

Цитирани източници
1 Sentyrz SM, Bushman BJ, (Dec 1998), „Mirror, mirror on the wall, who’s the thinnest one of all? Effects of self-awareness on consumption of full-fat, reduced-fat, and no-fat products“ (връзка)

Коментар

Няма коментари по тази публикация. Бъди първият коментирал.

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!