Тялото ми е много по-добро от тялото ти

 

Хората са различни, но се опитват да се намъкнат в общ калъп. И, което е още по-странно, тръгват към мечтаното тяло не от собственото си тяло, а от обратната страна – от нещо, което е помогнало на някой друг. В резултат на това, се получават „странни“ неща, като например:

 • Защо тя свали 15 кила с тренировките на Шон Ти, Зузка, Джилиън, …, а аз не мога?
 • Защо той качи 5 санта на ръцете с програмата на Джей Кътлър, Рони Колман,…, а аз не мога?
 • Защо тя свали 20 кила с ВМ-НВ, а аз половин година и 5 кила не мога?
 • Защо той качи 10 кила мускули само с протеин и креатин, а аз с много повече добавки не мога?
 • Защо тя яде само меса, яйца и зеленчуци, а аз през ден съгрешавам със сладко и без шоколад не мога?

Отговорът е много прост: защото всеки е различен и за него различни неща работят или не работят, поради въздействието на много фактори. Освен „Светата Троица“ на фитнесахранене, трениране и възстановяване, трябва да споменем и факторите на индивидуалността – какво е тялото и каква е целта.

какво е вашето тяло, вашата цел и вашият път

Тялото ми е много по-различно от тялото ти

„Всички пътища водят към Рим“

Ок, обаче… не всички пътища са еднакво дълги и не се извървяват за еднакво време, нали?

Ако се замислим за миг, веднага ще се досетим, че един 150-килограмов човек ще свали лесно 15 килограма на дадена диета, докато една 45-килограмова жена няма да може да свали за същото време същите килограми със същата диета. Че тя даже едва ли ще може да свали 15 килограма, без да умре!

Но днес продължаваме да вярваме на гръмки заглавия като: „Свали Х килограма за У дена с тая диета“. И продължаваме да вярваме, че щом колежката на мъжа на съседа на братчеда на тъщата на свекъра на шефа на приятелката… била свалила 20 кила с ВМ-НВ, то значи и ти ще свалиш.

Когато сме в началото на диетата/тренирането и колкото сме по-далеч от целта, е нормално да имаме много голям и бърз успех. Но колкото по-близко сме до генетично заложения ни потенциал и колкото повече глупости сме правили с диетите и тренировките си през годините, толкова по-трудно вече става да мръднем дори и с малка стъпка напред към целта.

Няма как една гладувала с месеци да иска да има същия ефект в отслабването като друга, която се е хранила както трябва и си е сваляла бавно и трайно. Или някой, трениращ натурално и хапващ каквото има вкъщи, да се сравнява с друг, на поредния си стероиден цикъл и точно изчислена и спазвана диета.

Нека споменем и различията ни в генетиката (дължина и залавно място на мускулите, дължина и пропорции на костите, телесен тип….) и в хормоналния баланс. И картинката става… Как тогава да има работеща за всички диета и програма, след като всеки е различен?

Затова не ни трябва да следваме сляпо програма, а да си изберем работеща за нас. Или да оставим на някой да го направи, като му дадем необходимите данни за това – как изглеждаме, как сме тренирали и сме се хранили досега, какво сме постигали с предишни програми и диети…

ЗАПОМНИ ЕДНО:

Телата ни са различни и това, че някога нещо е работило за някого, не значи, че ще работи за теб сега.

пътищата към добрата фигура

Целта ми е много по-различна от целта ти

„It is not a good, if you are not looking good“

FAITH NO MORE: King for a Day…Fool for a Lifetime

Друг проблем при опитите за постигане на мечтаното тяло е крайната ни цел. Много често хилави момченца избират някой нацепен културист като Phil Heath например, или фитнес модел от ранга на Лазар Ангелов, Jeff Seid или Ulisses Jr. Дамите пък се спират най-често на някоя от многото фитнес моделки. И в двата случая се пропуска един много важен фактор – тези хора изглеждат така по време на снимки или на състезание, а не целогодишно.

За да се подготви един културист за състезание, пази диета 12-16 седмици, а през останалото време е с 12-16 кила повече. Цифрите, естествено, са различни за всеки.

При фитнес моделите и моделките е същото – за да излезе на сцената или под прожекторите на модните фотографи, тя/той пази няколко седмици диета, променя тренировките си, използва препарати за обезводняване, за топене на мазнините, …, ползва се и масло за тен или солариум… и моделът изглежда така само тогава.

Оттук и грешката на много хора, които целогодишно искат да изглеждат така, както професионалистите изглеждат само в конкретен ден.

Аз ви съветвам да прецените към какво се стремите – хубаво тяло всеки ден или конкретно за плажа, бала, сватбата… да имате мечтаното тяло. Подходите са различни и оттам и идват голяма част от провалите.

С диета за постигане на максимално изчистване за състезание или професионални снимки, се постига именно това: максимално изчистено тяло за състезание или професионални снимки. И то е такова по време на събитието. А не и всеки ден след това! Хората си налагат волята, следят стриктно всичко, последните дни дори и приемът на вода е на грамаж. Нещата са доста изтощителни и не всеки може да ги издържи. Затова и не всеки може да е състезател и снимките му да се шерват у фейсо. Мнозина го искат, но само малцина могат да издържат на изтощителните диети и тренировки и строгата дисциплина. И успяват. И изглеждат, както ги виждаме по снимките. А не и всеки ден след това!

Мишел Люин наскоро пусна в личната си страница как се променя тялото й само след едно чийт хранене. Може да видите на двете снимки разликата след гуляя, като между двете снимки е минал по-малко от час. А разликата е очевидна. Това се получава при прекалено строгите диети на професионалистите.

Michelle Lewin - какво се случва с тялото след състезание

Почти всеки, обаче, може да издържи далеч по-богата диета, с която да свали някое и друго килце. След това да поддържа, после да промени нещо в храненето и да свали още някое и друго кило. И така бавно, но славно, да се приближава към едно прилично тяло, което да държи в следващите години, докато си яде почти „нормално“ и хапва и любимите си неща.

Това вече всеки може да го направи, нали? Ти със сигурност можеш!

Или обратното – бавно и славно да има периоди на качване на мускулна маса и такива на дефиниция и релеф, докато един ден постигне тялото, което жадува. Вместо да търси тайната на чистата мускулна маса или, както виждаме все по-често, да направи няколко стероидни цикъла.

Това вече всеки може да го направи, нали? Ти със сигурност можеш!

Рим не е бил построен за един ден, няма как да направим и ние за един ден тялото, което искаме. Но защо да го правим по начина, по който ще го задържим само един ден, вместо да бъдем здрави и красиви всеки ден?

ЗАПОМНИ ЕДНО:

 • Ако за теб е по-важен конкретен ден – няма по-подходяща диета от тази на състезателите или моделите, минали неведнъж през ада на диетите, лишенията и изтощението, за да стигнат до перфектната фигура за снимките.
 • Ако искаш да изглеждаш прилично и да ти стават дрехите всеки ден, всяка седмица и всеки месец, то не ти трябва диета на професионален модел/състезател, която гарантира резултат в определен къс период от време, а начин на хранене, който ти гарантира прилично тяло всеки ден, с възможността да си похапваш и от любимите храни.

Диетата ми е много по-добра от диетата ти

„Няма универсална диета!“

Основно има само едно универсално правило при диетите:

Колкото пò не е направена за теб една диета, толкова шансът й да проработи за теб е по-малък!

Толкова е просто, но пак не се разбира. И хората продължават да търсят диетата, която ще им помогне да постигнат мечтаното тяло по възможно най-неправилния начин: разпитват кой с коя диета какво е постигнал. Оттук и е нормално да има страшно много хора, които са на ВМ от Х месеца и още нищо да не са свалили. Може да не е за тях, може и просто да не я правят както трябва.

няма универсална диета

За да работи максимално добре една диета, се вземат редица фактори, сред които: как се храни човекът понастоящем, какви диети са правени преди и какви резултати са дали, какви резултати искаме сега, какви храни обичаме да ядем, какви храни не понасяме, как може да вместим храненето в социалния си живот и бюджета, болести, телесен тип, активно тегло, хормони…

Ако тренираш сутрин, си ядеш въглехидратите по друго време, в сравнение с някой, който тренира следобяд. Ако обичаш шоколад и вино, не си избираш диета, при която са забранени. Ако през деня не може да ядеш от работа, си правиш диета, при която вечерта се яде най-много…

ЗАПОМНИ ЕДНО:

Колкото пò не е направена за теб една диета, толкова шансът й да проработи за теб е по-малък!

Тренировката ми е много по-добра от тренировката ти

Е тук пък какви бози стават, не е истина!

Хората си харесват една диета, защото някой е свалил с нея, и някаква тренировка, защото друг е свалил с нея. И така често се получават неработещите схеми от диета, за която е подходяща тренировка с големи тежести и почивки и малко повторения, но съчетана с insane кардио тренировки като Insanity, P90X и т.н. Не казвам, че този тип тренировки не работят, а че няма как цял час да изгаряш гликогеновите запаси и после да искаш да ги възстановиш с… мазнини. Няма как да стане толкова бързо и ефективно, колкото ако заредиш със сладко (с въглехидрати).

Разбира се, има го и обратното – някой се храни като културист с много въглехидрати, а тренира силово с малко повторения. И се чуди защо омазнява. Пък той нито има подходящия тип мускулни влакна за силовите тренировки, нито се храни като за тях.

Вариациите са доста, дадох две по-крайни само. Защото освен това как се храним, за тренировките ни са важни и куп други неща: как сме тренирали преди, какво искаме, какво е нашето тяло…

Мнозина трениращи се надъхват от клипчетата на яки батковци и какички, които за няколко минути правят крайно интензивни тренировки и искат да са като тях. И се изпочупват. Защото не са минали дългия път на усъвършенстване на техниката на движенията като суинг, тръстер, бърпи, изхвърляне и изтласкване…, нито са развили достатъчно системите на организма си, за да може да поемат такова натоварване.

Ако твоят суинг кара кръста на добрите треньори да ги заболи само като те гледат, то май не е добра идея да правиш суинг в тренировките си. Ако твоят организъм не може да понесе 30 минути високоинтензивна тренировка, то май не е добре да поддържаш толкова високо темпо. Ако твоите ръце не могат да се движат достатъчно над главата и тазът ти се завърта като опашка на уплашено куче надолу като клякаш, то май не е добре да правиш тръстери…

А ако твоята тренировка е копирана от нечий сайт или дневник и въобще няма нищо общо с целите ти и предишните ти тренировки, то май е добре да се замислиш по въпроса дали не си поредното WOD Junkie. И да вземеш да си структурираш тренировките. Ако ще  си търсиш диета и тренировка, не изхождай от това кое е модерно или кое някой ти е препоръчал, а виж кое ще напасне на диетата ти, на тялото ти и на социалния ти живот. Или намери кой да го направи.

структурирана тренировка

ЗАПОМНИ ЕДНО:

Избирай тренировката си според:

 • структурата на програмата ти за трениране
 • как се храниш
 • какво е твоето тяло
 • какви са твоите възможности
 • какви са твоите цели

Възстановяването ми е много по-добро от възстановяването ти

Историята на фитнеса е пълна с примери на хора, които са се изпочупили и изпотрепали, следвайки сляпо мечтите си, вместо да седнат и да помислят как тренировъчният режим на някой друг би работил за тях.

Малки, слаби и хилави момченца копират дословно сплитовете на професионални културисти, чиято дневна порция медикаменти тежи повече от храната на младежите. Но момченцата са си решили, че всеки ден трениране с програми на професионални културисти ще ги направи батки за отрицателно време, и натискат…

Да не говорим пък колко мацки тренират повече часове от професионалните спортистки и до какви драми стигат, ако пропуснат ден, в който да не са направили нищо повече от час йога. Не дай си, Боже, пък, след тренировка да не й трепери цялото тяло и да може веднага да стане и да си тръгне – все едно не е тренирала и до вечерта гледа да направи поне още половин час в още някоя тренировка…

При диетите е същата работа – често са дадени с предупреждение за максималното им време, но хората продължават да ги спазват, въпреки хилядите симптоми, които тялото им дава. Но не! Ще борим глада за сладко с магнезий, ще гледаме мотивиращи клипчета, ще четем мотивиращи статии, ще пием кафета, да успеем да стоим будни и фокусирани, но ще следваме каквото мислим (или ни е втълпено), че е правилно.

планираното претрениране

Професионалните спортисти използват планираното претрениране, за да станат по-добри. Непрофесионалните аматьори използват непрекъснатото претрениране, за да са постоянно преуморени, заспиващи или страдащи от безсъние, гладни за сладко, умиращи от глад, треперещи, раздразнителни… разболяващи се… болни.

Ако някой иска да е здрав и с прилично тяло, той периодизира диетата и тренировъчната си програма, които гарнира с достатъчно възстановяване – почивка, сън, хранителни добавки

Ако някой иска да е болен и с тяло за присмех – натиска на макс максимално дълго време.

ЗАПОМНИ ЕДНО:

Ако дълго време не отделяш достатъчно внимание за въстановяване и правиш глупости с тренировки и диети, тялото ти ще те отдели за дълго време от тренировките и диетите и ще си се възстанови. Но няма да ти хареса!

Запомни едно

А ти запомни… К’ВО?

Напиши в коментар отдолу какъв извод си направи и може да спечелиш награда. 😉

14 Коментари

 • Ееее много яка статия. С Рим и хип-хопа ще има трайни отпечатъци. За изводи не знам, но неясноти... Bella Falconi i Christmass Abbott постват ежедневно и да ти кажа изглежда сякаш си лягат и си се будят с нечовешки изразена дефиниция тези дами. Бих ги хванала на приказка да ми разкажат за пилешкото и броколите, ама на далече са. Освен това, ако не си виждал какво може и не може твоето тяло (нюби сиреч), няма как да мечтаeш реалистично, освен ако някой, който има повече опит и проследени случаи не ти каже - какво може и какво не. Или поне защо двете споменати мацки изглеждат така, както изглеждат целогодишно!
  • Юли
   Заглавието е по идея на Цвети на морската почивка, а пък Рим е използван по идея от твоята екскурзия. Така че двете с нея имате участие в статията ;)
 • Хм, малко ми се струва че ще подведеш начинаещите с това "всичко е индивидуално". Защото подробностите в тренировките и храненето наистина са, но това го виждат и има значение за по-напредналите и за професионалните треньори, докато основните положения в храненето и тренирането са отдавна изяснени и важат за всички.
  • Юли
   Преди 20 години убиваха мазнините. Сега въглехидратите ни убиват. Кои са основните положения в храненето :) Целта на статията не е да обърква начинаещите, а да замисли можещите...да мислят.
   • Хайде хайде, "убиват"... това са вестникарски заглавия, ясно ти е че колкото са убивали мазнините преди, толкова и сега убиват въглехидратите. Богата на животински протеин диета с калориен излишък и тежки базови упражнения е това, от което всеки ще качи маса и ще изгради основата на здрава физика, а плодове, много зеленчуци, естествени и непреработени храни без излишества водят до здрав организъм. Безбройните статии и заглавия преди по фитнес вестниците, а сега по фитнес сайтвоете, забелязал съм, служат повече за популяризация на спорта и за поддържане на интереса и мотивацията, отколкото да дават някаква важна информация. Да, интересно е да прочетеш за тренировката на Рони Колман или новата мания по кето диетата, само че ако си достатъчно мотивиран и информиран ще качиш маса или ще отслабнеш и с простичките правила отпреди 30 години...
    • Юли
     Ако поне един човек осъзнае, че някой по някакъв начин му е промил мозъка с "вестникарски заглавия" и се замисли - заслужавало си е да напиша тази статия.
 • Цветомир
  Привет Юли, супер статия! Като човек хвърлил доста напразни усилия и в двете посоки тренировки и хранене бих казал че всеки начинаещ или "средно напреднал" които не е доволен от резултатите си трябва да се абстрахира и забрави всичко което е чел и да даде време да опознае тялото си и как му деистват тренировките и раличните видове хранене. Първото нещо за мен което трябва да се тренира в залата не са мускули и воля, а Търпение и да си дадем достатъчно време дадена диета или вид тренировка да подейства или не. Подобни статии не само че не пречат а дори би трябвало да ориентират начинаещите спортуващи. Бързите резултати не винаги ни дават дългосрочни успехи :)
 • introducer
  Понеже много уважавам Юли, и знам че е поливалентен спортист, го приветствам да започне да намеква и лансира чрез сайта, да се спортуват и всички останали популярни спортове (футбол, баскетбол, плуване, лека атлетика, колоездене), наред с така споменаваните упражнения с тежести, защото освен здраве, те могат и биха допринесли много за така бленуваната от всички пуста визия. Нека не пренебрегваме спортовете с топка, нека пуснем тежките железа и потичаме на игрището или на полянката ;)
 • Анита
  Браво, много добре написана статия! Припомня ни, че ние човеците понякога се вглъбяваме прекалено много в нещо и пропускаме ценни детайли! Изводи много, но на мен лично статията ме подсеща за един цитат, който би бил чудесен (според мен) извод: "You may think the grass is greener on the other side but if you take the time to water your own grass it would be just as green" (или в превод: "Може да си мислиш, че тревата е по-зелена от другата страна, но ако отделяш време да поливаш своята собствена - ще е точно толкова зелена"). Аз го разбирам точно по този начин - трябва да спрем да гледаме другите и да се стремим да им подражаваме, а да обърнем внимание на собствените си нужди, дух, тяло, които ще ни подскажат правилния път! Както се казва в статията, копирайки режимите на професионалистите, много момичета и момчета рушат здравето си, а когато то е засегнато от действията ни, целта определено не оправдава средствата. :)
 • Мария Никифорова
  ТОВА Е НАЙ-ХУБАВАТА СТАТИЯ!!!! КАЗВАЩА МНОГО!!!!
  • Юли
   Толкова хубава, че даже не я и шерна във фейса, както правиш с други подобни ли :)
 • Evelina
  Както винаги си написал много хубава статия,с която всеки може да си зададе куп въпроси и като си отговори,ще научи много за себе си и за тялото си. За да стане по- добро! Поздравления Юли!
 • Мария Никифорова
  Извинявай, че не съм я споделила във фвйсбук, но съм си я сложила като най-важна на лаптопа и почти през ден си я препрочитам... както примерно в момента. На страницата си качвам статии, който виждам на общата стена, за да не ги загубя и прочета в подходящ момент, когато имам повече време. Но тази статия наистина е уникална. Благодаря ти, че я написа, имаш неповторим изказ.
  • Юли
   Важното е да ти харесва и да ти помогне да станеш по-добра ;)

Оставете коментар

error: Съдържанието е защитено!